Radiomaker/Crossmediale Onderzoeksjournalist

Solliciteer nu

Radiomaker/Crossmediale Onderzoeksjournalist

32 uur per week

Part-time · Hilversum

Argos is het onderzoeksprogramma van HUMAN en VPRO. In onze journalistieke verhalen leggen we maatschappelijke misstanden bloot, onthullen wat beleidsmakers verborgen willen houden en laten het verschil tussen beeld en werkelijkheid zien. Dat doen we sinds jaar en dag op NPO Radio 1 en sinds dit najaar ook in de vorm van videoreportages voor tv en online. 

We zijn per direct op zoek naar een:

Radiomaker/Crossmediale Onderzoeksjournalist 
(32 uur per week)

Wie zijn wij?
Argos is al meer dan dertig jaar een vaste waarde in het medialandschap. We tillen de waarheid boven tafel en zetten het zoeklicht daar, waar mensen in de knel komen in ‘het systeem’. Dat doen we door middel van kwalitatief hoogstaande, onthullende en innovatieve onderzoeksjournalistiek op verschillende podia.

Je komt te werken op een redactie met gedreven journalisten die de lat hoog leggen. De redactie bestaat uit een team van programmamakers, online redacteuren, een producer, een eindredacteur en stagiairs. Je krijgt veel vrijheid om je werk te doen op de manier die bij jou past. We zorgen ervoor dat je goed ingewerkt wordt en alle gereedschap aangereikt krijgt om goed beslagen ten ijs te komen.

Wat ga je doen en wat neem je mee?

 • Als onderzoeksjournalist heb je een uitstekende neus voor nieuws en weet je welke onderzoeken tot nieuws kunnen leiden. Je bent in staat om de resultaten van je speurwerk te vertalen in pakkende (audio-)verhalen die de luisteraar/kijker/lezer bij de lurven grijpen en niet meer loslaten. Daarnaast beheers je de kunst van het schrijven van een puntig nieuwsbericht.

 • Je bent verantwoordelijk voor de onderzoeksjournalistieke audioproducties in het tweewekelijkse radioprogramma. Hiervoor bedenk je onderwerpen, doe je research, doe je interviews, monteer en maak je reportages en spreek je voice-overs in. Onze reportages beslaan vaak 30 minuten, dus je weet precies wat zo’n fors journalistiek verhaal nodig heeft om aan de man te brengen. Hiervoor is het van belang dat je een doortastende en zelfstandige houding hebt en je taalbeheersing uitmuntend is.

 • Door je affiniteit met de jongere doelgroep die Argos wil gaan bedienen, weet je deze groep (online) te bereiken. Hiervoor ken je de mogelijkheden van het online domein en denk je actief na over hoe je van een audioverhaal een beeld- of tekstverhaal kunt maken en vice versa.

 • Als crossmediale onderzoeksjournalist weet je Argos online op de kaart te zetten. Hiervoor durf je te experimenteren en heb je het lef om met vindingrijke en ongewone oplossingen te komen. Hierdoor ben je in staat je verhaal op meerdere podia/platforms uit te serveren.

 • Harde deadlines en de flexibiliteit die daarbij soms vereist is, schrikken je niet af. Je geeft niet snel op en zoekt actief naar alternatieven indien je geconfronteerd wordt met hindernissen en tegenslagen. Je bent op de hoogte van de feitelijke voortgang van hoofdlijnen zonder relevante details over het hoofd te zien.

 • Je bent nauwkeurig en integer, weet het vertrouwen te winnen van (anonieme) bronnen, kent de regels rond bronbescherming en stelt hoge eisen aan je werk, maar snapt ook dat het soms moet zoals het kan.

Wat bieden we?
Een leuke, spannende en interessante baan op een onderzoeksredactie. Het betreft een arbeidsovereenkomst bij de VPRO van 32 uur per week, voor in eerste instantie een half jaar. Het salaris is afhankelijk van leeftijd en relevante ervaring en zal liggen tussen de € 3.651,03 en € 5.742,43 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. De overige arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO voor het omroeppersoneel, waaronder 8% vakantietoeslag en 6% eindejaarsuitkering.

Enthousiast?
Dan kijken we uit naar je sollicitatie! Binnen de VPRO en HUMAN streven wij naar een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving. De VPRO stelt inhoud en vakkundigheid voorop. Onze vacatures staan open voor elke kandidaat die zich in de vacature herkent. In plaats van een motivatiebrief vragen we je een aantal selectievragen te beantwoorden.

Altijd al een bijdrage willen leveren aan dit unieke onderzoeksprogramma? Reageer dan direct en beantwoord de selectievragen en stuur ons je CV uiterlijk 28 mei via onderstaande sollicitatiebutton. 

Meer informatie over deze functie is te krijgen bij Erwin Schievink, eindredacteur Argos, tel: 06-14198340.

Bij de VPRO

 • werk je in een stimulerende en creatieve werkomgeving
 • staat je bureau in een prachtig staaltje architectuur (mooiste pand van Hilversum, al zeggen we het zelf) op 7 minuten lopen van NS station in een bosrijk gebied
 • heb je uitstekende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden
 • krijg je een laptop ter beschikking
 • heb je binnen je functie alle mogelijkheden om je eigen werk in te delen
 • beleef je legendarische zomerfeesten en veelbesproken nieuwjaarsfeesten
 • eet je in ons vernieuwde bedrijfsrestaurant en kun je de heerlijkste koffie halen bij onze gecertificeerde barista's in ons eigen Petit Café
 • geniet je 200 vakantie-uren per jaar
 • Heb je onbeperkt toegang tot mentale zorg en psychologische ondersteuning via het platform van OpenUp.nl.

Duurzaamheid

Bij de VPRO werken we zo duurzaam mogelijk. We zetten meerdere instrumenten in om onze CO2-uitstoot zo ver mogelijk terug te dringen. Zo werken we onder andere met albert, een internationaal duurzaamheidsplatform voor omroepen, dat als doel heeft de CO2-uitstoot van het productieproces te beperken tot een minimum.